Panaeng currypasta & panaeng

14.02.2012 kl. 20:23
recept1_web recept2_web

recept4_web recept3_web

Vår favoriträtt som vi åt sådär var och varannan dag under semestern var panaeng. Sjukt starkt med räkor eller annat kött i kokosmjölk. Som tur lärde sig Magnus hur man tillreder den här rätten på kokkursen, så här kommer receptet. Börja med att mortla ihop en currypasta, och tillred sedan panaengen.

PANAENG
För fyra

Paneang currypasta (smaksättare)

Torra ingredienser
1 tsk kumminfrön
1 tsk korianderfrön
1 tsk kardemumma
1 krm muskotnöt
1 krm kanel
1 krm salt

Färska ingredienser
5 små torkade chilin (ta bort eller lägg till efter behag)
1 stor chili
3 msk rostade skalade jordnötter
2 msk koriander (roten har mest smak)
2 msk hackat citrongräs
5 limeblad
5 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
2 msk galangapasta (finns på burk)

Mortla samman alla torra ingredienser, tillsätt de färska och mortla samman till en pasta.

Panaeng
300 g räkor eller kyckling
150 g bönor och/eller grön paprika
3 limeblad
2 dl kokosgrädde
2 dl kokosmjölk (hela burken om du önskar mera vätska)
2 msk fisksås
2 msk kokossocker (palmsocker)
1/2 kruka basilika (thaibasilika)

  1. Börja med att mortla ihop currypastan. Hetta upp kokosgrädden i en wokpanna och tillsätt 3 msk panaeng currypasta (det som blir över kan sparas i kylen), låt puttra en stund.
  2. Tillsätt räkor och grönsakerna och låt koka i 2 minuter. 
  3. Häll i kokosmjölken och koka upp. 
  4. Smaka av med fisksås och kokossocker. 
  5. Klipp basilikan grovt. Servera med ris och dekorera med chili och basilika.


Receptet har publicerats i tidningen Västra nylands HELG-bilaga. En gång i månaden hittar ni Magnus recept och mina bilder och tips där.

Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:
Världens vackraste bilder!
Hanna15.02.12 kl. 20:17
Tack till Magnus för bilderna den här gången faktiskt!
16.02.12 16:34
Jag menar alla era/dina bilder är alttid så fina! ;)
Hanna17.02.12 kl. 10:20
Tack - du e snäll :)
17.02.12 11:20
tavla


Spontana smaker får du ta del av lättlagade (oftast) recept och inspirerande matstyling. Magnus kockar och skriver recept, Karin dukar upp och fotograferar.

pres

magnus.wigulfATgmail.com / karinATkarinlindroos.com


På vår tidigare matblogg Mat.blogg.hbl.fi hittar du ett digert receptarkiv.


VÅRA BÖCKER


Loppisfynd – Idéer & inspiration
(2010)  á 19,50 euro

Loppisfynd är en bok om skattjakter och loppisfynd, ett helt avsnitt är ägnat åt köket. Löytyy myös suomeksi: Kirppislöytöjä – Ideoita & inspiraatiota. Läs mera om boken och hur du beställer på loppisfynd.fi. Styling, foto & text: Karin Lindroos / Formgivning: Magnus Lindström.


Det stora suget – Kaffekalas, festivalmat & hemmafest (2009) á 18,50

Enkla rätter för alla tillfällen. Information om hur du beställer hittar du här. Recept & formgivning: Magnus Lindström / Styling & foto: Karin Lindroos.

Senaste kommentarer

23.01, 17:13Ny matblogg till hösten av Ketutar
04.06, 20:04Matig sallad med bönor & tonfisk av www.kardemums.blogspot.com
23.05, 12:27Picknickmacka av tina