Hemlagad ketchup

14.03.2012 kl. 15:01

ketchup-webbHar man en gång gjort hemlagad ketchup vill man inte gärna återgå till den köpta. Krydda enligt egen smak och servera till makaronilåda, tortillas, pasta eller klyftpotatis.

Ungefär 1 liter ketchup
5 tomater
5 plommontomater
1 ask körsbärstomater
4 vitlöksklyftor
1 chili
1 kruka basilika
Olivolja
1 dl vinäger
1 dl farinsocker eller indiansocker
1 tsk kummin
Flingsalt och peppar













  1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela de stora tomaterna och placera dem i en ugnsform eller på en plåt.
  2. Riv hälften av basilikan grovt, dela chilin i fyra delar på längden och skala vitlöksklyftorna. Placera allt bland tomaterna och skvätta över olivolja, salta och peppra.
  3. Ställ i ugnen i cirka 40 minuter. Placera körsbärstomaterna i formen när halva tiden gått.
  4. Häll över tomaterna i en gryta eller kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Koka upp på medelvärme och låt småputtra i ungefär 1 timme.
  5. Plocka bort vitlöken och kör med en stavmixer till en slät puré. Pressa ketchupen igenom en fin sil och häll upp i rengjorda flaskor. Låt gärna stå och dra över natten. I välförslutna flaskor eller burkar håller ketchupen i några veckor.
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:
tavla


Spontana smaker får du ta del av lättlagade (oftast) recept och inspirerande matstyling. Magnus kockar och skriver recept, Karin dukar upp och fotograferar.

pres

magnus.wigulfATgmail.com / karinATkarinlindroos.com


På vår tidigare matblogg Mat.blogg.hbl.fi hittar du ett digert receptarkiv.


VÅRA BÖCKER


Loppisfynd – Idéer & inspiration
(2010)  á 19,50 euro

Loppisfynd är en bok om skattjakter och loppisfynd, ett helt avsnitt är ägnat åt köket. Löytyy myös suomeksi: Kirppislöytöjä – Ideoita & inspiraatiota. Läs mera om boken och hur du beställer på loppisfynd.fi. Styling, foto & text: Karin Lindroos / Formgivning: Magnus Lindström.


Det stora suget – Kaffekalas, festivalmat & hemmafest (2009) á 18,50

Enkla rätter för alla tillfällen. Information om hur du beställer hittar du här. Recept & formgivning: Magnus Lindström / Styling & foto: Karin Lindroos.

Senaste kommentarer

23.01, 17:13Ny matblogg till hösten av Ketutar
04.06, 20:04Matig sallad med bönor & tonfisk av www.kardemums.blogspot.com
23.05, 12:27Picknickmacka av tina