Tom yum-soppa

02.04.2012 kl. 21:39
_IMG_1579Magnus lider av en förskräcklig förkylning, och ansåg att riktigt stark mat var på sin plats för att öppna upp. Så det blev en väldigt het thaisoppa. Hoho, det här är gott. Eventuellt den godaste soppan i världen.

Soppa för fyra

1 liter kycklingbuljong
2 kvistar citrongräs
1 tumme galanga (om du hittar)
6 st limeblad
4 vitlöksklyftor
1/2 habanero el. hel röd chili
1 grön chili
100 g shiitakesvamp
250 g räkor
10 st körsbärstomater
1 burk kokosmjölk
2 msk fisksås
1/2 lime
Halv kruka koriander
1 msk palmsocker (om man tycker att soppan är för besk)


  1. Koka upp buljongen. Bulta med något hårt på citrongräset och galangan (för att få ut mesta möjliga smak). Släng in dem i den kokande buljongen, låt koka i ungefär fem minuter. Sänk värmen på plattan till medelvärme.
  2. Pressa vitlöken, finhacka chilin, rensa och grovhacka svamparna och släng allt i soppan tillsammans med limeblad. Låt puttra i cirka fem minuter.
  3. Halvera tomaterna och släng dem och räkorna i soppan, låt koka i ungefär två minuter. Sänk ytterligare till svag värme, häll i kokosmjölken och fisksåsen och pressa i en halv lime.
  4. Låt koka ihop och smaka av med lite palmsocker om du tycker att soppan är för besk. Behövs det ytterligare sälta, skvätta i lite mera fisksås. Dekorera med koriander.
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:
tavla


Spontana smaker får du ta del av lättlagade (oftast) recept och inspirerande matstyling. Magnus kockar och skriver recept, Karin dukar upp och fotograferar.

pres

magnus.wigulfATgmail.com / karinATkarinlindroos.com


På vår tidigare matblogg Mat.blogg.hbl.fi hittar du ett digert receptarkiv.


VÅRA BÖCKER


Loppisfynd – Idéer & inspiration
(2010)  á 19,50 euro

Loppisfynd är en bok om skattjakter och loppisfynd, ett helt avsnitt är ägnat åt köket. Löytyy myös suomeksi: Kirppislöytöjä – Ideoita & inspiraatiota. Läs mera om boken och hur du beställer på loppisfynd.fi. Styling, foto & text: Karin Lindroos / Formgivning: Magnus Lindström.


Det stora suget – Kaffekalas, festivalmat & hemmafest (2009) á 18,50

Enkla rätter för alla tillfällen. Information om hur du beställer hittar du här. Recept & formgivning: Magnus Lindström / Styling & foto: Karin Lindroos.

Senaste kommentarer

23.01, 17:13Ny matblogg till hösten av Ketutar
04.06, 20:04Matig sallad med bönor & tonfisk av www.kardemums.blogspot.com
23.05, 12:27Picknickmacka av tina