Favoritkokböcker just nu

17.05.2012 kl. 22:45


_IMG_4146 _IMG_4145

TILL SOMMAREN

Hälften av smaken ligger i matens utseende. Det har tv-kocken och kokboksförfattaren Lisa Lemke koll på. Till sommaren (Bonnier Fakta) är en fröjd för ögat för såväl matlagaren som sommarälskaren. Immiga kannor med rabarber-iste varvas med cykelturer i kvällssol och fräscha sommardukningar. Recepten är anpassade för sommarens sammankomster, som trädgårdsfester, stora kalas och picknick på stranden. Ingredienserna är välbekanta och oftast nordiska, men recepten bjuder på kombinationer som överraskar, som morotssallad med dill och hasselnötter, sparrispaj med nässelricotta och fläder- och äppelsill. Missa inte heller Lemkes tidigare kokbok Till grillat.

_IMG_4139

JAMIES GRILLBOK

Lekfull formgivning, välstylade matfotografier och maträtter som verkligen får det att vattnas i munnen är receptet för en lyckad kokbok. Jamie Olivers böcker är just sådana, och riktiga favoriter i kokbokshyllan. Den nyaste, Jamie grillar (The Bearded Lady), uppmanar till att testa nya smaker på grillen. Varför inte grilla sardiner med citron, en fänkål eller ett spett med biff och rödbeta? Allt som behövs för en sommarmåltid finns i den här boken, från marinader och rubs, drinken under tiden grillen värms upp till grillad fisk, kötträtter, skaldjur och läskande efterrätter.

Tre tips ur boken:
• För att ge maten ännu mer smak, lägg några örtkvistar, som lagerblad, rosmarin, eller salvia, på grillkolen. Ger maten väldoftande rökighet.
• Också frukt är god som grillad, testa aprikoser, fikon och bananer.
• Grillad paprika är extra god, grilla tills skalet svartnat och gröp ur fruktköttet till sallader och burgare.


_IMG_4132


TÄYDELLINEN OHJE
Finska modemagasinet Olivia fyller fem år och firar med en kokbok med de bästa recepten från tidningens matsidor. Titeln Täydellinen ohje håller vad den lovar. Recepten är uttömmande och förutom anvisningar för hur du lyckas med allt från mudcake till paella tipsar också proffs inom branschen om hur man ytterligare piffar till rätterna. Till exempel är den godaste ostmixen på pizzan edam och mozzarella, och söndagens pancakes blir extra smakliga med hemlagad chilisirap på socker, vatten och chili. Ovanligt för den här kokboken är att varje recept verkligen är lockande, kanske det är receptmakaren Suvi Rüsters känsla för fräsch mat, eller prisbelönta matfotografen Sami Repos fotografier som gör helheten så oemotståndlig. Eller en blandning av de två ovannämnda plus att varje recept verkligen osar vår: ceviche, gazpacho, vegetarisk smörgåstårta, sparris med hollandaise och lite prinsesstårta och pavlova på det.

Täydellinen ohje - Olivian parhaat reseptit, Suvi Rüster, Sami Repo / Olivia, finns på Adlibris.fi (på finska).
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver:
tavla


Spontana smaker får du ta del av lättlagade (oftast) recept och inspirerande matstyling. Magnus kockar och skriver recept, Karin dukar upp och fotograferar.

pres

magnus.wigulfATgmail.com / karinATkarinlindroos.com


På vår tidigare matblogg Mat.blogg.hbl.fi hittar du ett digert receptarkiv.


VÅRA BÖCKER


Loppisfynd – Idéer & inspiration
(2010)  á 19,50 euro

Loppisfynd är en bok om skattjakter och loppisfynd, ett helt avsnitt är ägnat åt köket. Löytyy myös suomeksi: Kirppislöytöjä – Ideoita & inspiraatiota. Läs mera om boken och hur du beställer på loppisfynd.fi. Styling, foto & text: Karin Lindroos / Formgivning: Magnus Lindström.


Det stora suget – Kaffekalas, festivalmat & hemmafest (2009) á 18,50

Enkla rätter för alla tillfällen. Information om hur du beställer hittar du här. Recept & formgivning: Magnus Lindström / Styling & foto: Karin Lindroos.

Senaste kommentarer

23.01, 17:13Ny matblogg till hösten av Ketutar
04.06, 20:04Matig sallad med bönor & tonfisk av www.kardemums.blogspot.com
23.05, 12:27Picknickmacka av tina