Röd coleslaw

coleslaw2_web

coleslaw_web Jäkligt gott och ganska så fräscht vid sidan av fredagens hamburgare eller biff.

1/2 rödkålshuvud
1 stor morot
1 rödlök
1 dl majonäs
1 tsk dijone senap
1 tsk socker
1 tsk vinäger

 1. Riv moroten och strimla kålen.
2 Blanda ihop alla ingredienser ordentligt och ställ i kylen i minst 1 timme (blir godare efter ett tag i kylen)
















14.03.2012 kl. 17:13

Hemlagad ketchup


ketchup-webbHar man en gång gjort hemlagad ketchup vill man inte gärna återgå till den köpta. Krydda enligt egen smak och servera till makaronilåda, tortillas, pasta eller klyftpotatis.

Ungefär 1 liter ketchup
5 tomater
5 plommontomater
1 ask körsbärstomater
4 vitlöksklyftor
1 chili
1 kruka basilika
Olivolja
1 dl vinäger
1 dl farinsocker eller indiansocker
1 tsk kummin
Flingsalt och peppar













  1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela de stora tomaterna och placera dem i en ugnsform eller på en plåt.
  2. Riv hälften av basilikan grovt, dela chilin i fyra delar på längden och skala vitlöksklyftorna. Placera allt bland tomaterna och skvätta över olivolja, salta och peppra.
  3. Ställ i ugnen i cirka 40 minuter. Placera körsbärstomaterna i formen när halva tiden gått.
  4. Häll över tomaterna i en gryta eller kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Koka upp på medelvärme och låt småputtra i ungefär 1 timme.
  5. Plocka bort vitlöken och kör med en stavmixer till en slät puré. Pressa ketchupen igenom en fin sil och häll upp i rengjorda flaskor. Låt gärna stå och dra över natten. I välförslutna flaskor eller burkar håller ketchupen i några veckor.
14.03.2012 kl. 15:01

Rostade brödskivor med tomat, avokado, feta & mycket vitlök


lunch

Idag kommer Magnus äntligen hem och börjar fixa mat igen. Under den här dryga veckan har jag överlevt på rostat bröd med avokado och tomatröra.

Gör såhär: Skiva bröd tunt, lägg på plåt, ringla över olja och krydda. Rosta i ugnen. Mosa avokado, rör ner limesaft och krydda. Finhacka tomat, schalottenlök och vitlök. Rör ihop och krydda. Smäll ihop allt till en sjukt god macka, och släng ännu på lite rucola och fetaost så är du redo.
06.03.2012 kl. 08:21

Fredagsmiddagen


Magnus, den här bloggens grundsten med tanke på att det är han som gör maten, är ute på europaturné, så det är lite tunnsått med god mat hemma hos oss för tillfället. Igår slängde jag in en fryst bulle i ugnen till lunch, så då vet ni ungefär vilken nivå det ligger på tills han kommer hem igen om någon vecka.

Som tur finns det lite i lager, som en uppmaning till er om att ta och skära palsternacka, morot och potatis i tunna stänger, lägga dem på en plåt och överösa dem med olja och goda kryddor, och sedan låta dem rosta i ugnen tills de blir riktigt knapriga.

potatis_web poster1

Vi åt det med coleslaw på rödkål och morot.
02.03.2012 kl. 08:22

Middag och lunch nästa dag

ugnspotatis_web

Ugnspotatis är en sådan där rätt som inte alls är avancerad och jobbig att tillreda när man kommer hem från jobbet, och som funkar bra som lunch nästa dag.

Det varierar vad vi rör ner i en burk gräddfil för att fylla potatisen med, men det brukar vara räkor eller rökt lax, gräslök, rödlök, hackad saltgurka, lite vitlök, kryddor och gärna också lite purjolök. Det beror lite på vad det finns hemma, men resultatet blir alltid lika gott. Helst skall man äta skalet också, det är allra godast.
21.02.2012 kl. 18:23

Världens godaste bakverk

bullar

Sånt som man eventuellt trycker i sig när man kommer hem från jobbet. Med böjd rygg, alldeles tomt huvud och ett sötsug som kräver att stillas. Fastlagsbullen är eventuellt världens godaste bakverk, så enkel, så god, och varje år tänker jag att den borde finnas till handa året runt.
20.02.2012 kl. 15:24

Jag längtar redan tills imorgon klockan 11.00


Det har blivit många långa lördags- och söndagsbruncher den sista tiden. Här följer tre enkla tips för att frukosten skall bli extra behaglig.

_IMG_7371

Äntligen en chans att verkligen dra nytta av snön. Kyl ner den ack så välbehövliga söndagscolan rejält innan servering. Inget river så skönt i halsen som den.

_IMG_7381

Duka färgstarkt och med en aning av vår - det piggar upp omedelbart.

-IMG_7015
 
Rör ihop en tonfiskröra - alltid lika populärt. För ett gäng på fyra räcker det bra med två burkar tonfisk i olja, en liten burk creme fraiche, en liten burk kapris, en halv rödlök och gärna persilja eller dill. Rör ihop tonfisk och creme fraiche, hacka lök och kapris och rör i och klipp i dill eller persilja. Rör om ordentligt. Servera med knäckebröd eller bröd.
17.02.2012 kl. 11:20

Panaeng currypasta & panaeng

recept1_web recept2_web

recept4_web recept3_web

Vår favoriträtt som vi åt sådär var och varannan dag under semestern var panaeng. Sjukt starkt med räkor eller annat kött i kokosmjölk. Som tur lärde sig Magnus hur man tillreder den här rätten på kokkursen, så här kommer receptet. Börja med att mortla ihop en currypasta, och tillred sedan panaengen.

PANAENG
För fyra

Paneang currypasta (smaksättare)

Torra ingredienser
1 tsk kumminfrön
1 tsk korianderfrön
1 tsk kardemumma
1 krm muskotnöt
1 krm kanel
1 krm salt

Färska ingredienser
5 små torkade chilin (ta bort eller lägg till efter behag)
1 stor chili
3 msk rostade skalade jordnötter
2 msk koriander (roten har mest smak)
2 msk hackat citrongräs
5 limeblad
5 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
2 msk galangapasta (finns på burk)

Mortla samman alla torra ingredienser, tillsätt de färska och mortla samman till en pasta.

Panaeng
300 g räkor eller kyckling
150 g bönor och/eller grön paprika
3 limeblad
2 dl kokosgrädde
2 dl kokosmjölk (hela burken om du önskar mera vätska)
2 msk fisksås
2 msk kokossocker (palmsocker)
1/2 kruka basilika (thaibasilika)

  1. Börja med att mortla ihop currypastan. Hetta upp kokosgrädden i en wokpanna och tillsätt 3 msk panaeng currypasta (det som blir över kan sparas i kylen), låt puttra en stund.
  2. Tillsätt räkor och grönsakerna och låt koka i 2 minuter. 
  3. Häll i kokosmjölken och koka upp. 
  4. Smaka av med fisksås och kokossocker. 
  5. Klipp basilikan grovt. Servera med ris och dekorera med chili och basilika.


Receptet har publicerats i tidningen Västra nylands HELG-bilaga. En gång i månaden hittar ni Magnus recept och mina bilder och tips där.

14.02.2012 kl. 20:23

Koh Mak cooking school


_IMG_5497

Vi spenderade två vinterveckor på ön Koh Mak på Thailands östkust. Det var behagligt på alla sätt och vis. Medan hälften av gänget mest slappade i hängmattor, drack fruktiga drycker och läste böcker, var Magnus et Magnus aktiva. Bland annat gick dom på en cooking course för att lära sig fixa thaimat.

_IMG_5536 _IMG_5547

Det bästa med kursen var att lära sig mortla ihop flera olika currypastan som funkar som smaksättare till maten. Har man en god stark currypasta i kylen svänger man snabbt ihop en läcker thairätt.

_IMG_5578 _IMG_5570

En bra mortel är extra viktigt, smakerna och dofterna i exempelvis ingefära och citrongräs tas fram genom att ordentligt "klubba" på ingefäran och citrongräset innan man använder dem i maten. 

_IMG_5650

Läraren var en riktigt kunskapsbank gällande mat överlag. Hon berättade bland annat att ens inställning till koriander – denna ört som man antingen hatar eller älskar – är genetisk. Men man kan lära sig tycka om koriander.

recept5_web

Det var på alla sätt ett lyckat drag att gå på kursen just i semesterns början, så kunde Magnus och Magnus resten av resan identifiera alla ingredienser i lunchen och middagen om man var osäker på vad de egentligen var.

14.02.2012 kl. 20:12

Blomkålssoppa med morot

_IMG_8067

Purésoppa för fyra

1 medelstort blomkålshuvud
1 medelstor morot
2 potatisar
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 matskedar hackat citrongräs
1 tsk kummin
1/2 l kycklingbuljong (kan bytas ut till grönsaksbuljong)
1 dl grädde
Salt & peppar

  1. Grovhacka blomkålen, moroten, potatisarna, löken och vitlöken.
  2. Stek löken och vitlöken tills de är mjuka i smör i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna (förutom buljongen och grädden). Stek i ytterligare 3 minuter.
  3. Häll i buljongen och låt koka i cirka 10 minuter tills grönsakerna är ordentligt mjuka.
  4. Ta kastrullen från plattan och mixa med en stavmixer till en puré. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar. 
  5. Dekorera med lite riven morot och örter!
12.02.2012 kl. 17:45

Pizza med bacon, avokado & ägg

pizza

Pizza är en bra rätt att ta till då man vill bli av med rester i kylskåpet. Det mesta funkar på en pizza: allt från påläggsrester, ostkanter, de sista oliverna och lite halvvissna örter. Grundregeln är ändå keep it simple, och gör istället flera olika mindre pizzor. Här kommer ett recept för sex medelstora pizzor, du kan frysa ner degen för framtida behov om du bara vill göra några pizzor.


6 pizzor

Deg:
400 g mjöl
400 g fullkornsmjöl
1 msk flingsalt
5 dl ljummet vatten
1 påse torrjäst (11 g)
3 msk extra virgin olivolja
2 tsk socker

Tomatsås för 6 pizzor:
2 burkar tomatkross (av god kvalitet)
1 burk passerade tomater
1 kvist basilika
2 vitlöksklyftor
Salt, peppar

Innehåll för 3 pizzor:
1 pkt bacon
3 ägg
1 lök
1 avokado
1 dl riven ost
1 mozzarella
2 msk kapris
1 kvist basilika

  1. Blanda samman mjöl, fullkornsmjöl och salt i en rejäl bunke. Blanda ihop vatten, jäst, olivolja och socker i en annan bunke.
  2. Gör en grop i mitten av mjölet och häll i vätskan. Gaffla ner mjöl lite i taget tills vätskan är helt täckt. Knåda till en slät deg och lägg en fuktig handduk över bunken, låt jäsa till dubbel storlek i ca 1 timme.
  3. Gör såsen under tiden degen jäser. Skiva vitlöken fint och klipp basilikan. Stek vitlöken i olivolja i en panna på medelvärme tills den fått färg. Tillsätt tomatkross, passerade tomater och basilika. Låt småputtra i 10 minuter så att såsen tjocknar något. Smaka av med salt och peppar.
  4. Sätt ugnen på 225 grader, hacka och skiva upp ingredienserna till pizzorna. 
  5. Lägg upp degen på ett mjölat bord och knåda ur luften. Dela degen i sex bitar och kavla ut bitarna till 1/2 cm tunna skivor. 
  6. Fördela tomatsåsen på alla pizzabotten med hjälp av en slev. 
  7. Lägg på den rivna osten och placera ut resten av ingredienserna förutom basilikan. Avsluta med att kläcka ut ägget i mitten av pizzan. Baka pizzan i övre delen av ugnen i ca 15 minuter eller tills ägget har stagnerat, mozzarellan och baconet skall ha en brun och knaprig yta. 
  8. Grovklipp basilikan och strö den över pizzan.
12.02.2012 kl. 17:23
tavla


Spontana smaker får du ta del av lättlagade (oftast) recept och inspirerande matstyling. Magnus kockar och skriver recept, Karin dukar upp och fotograferar.

pres

magnus.wigulfATgmail.com / karinATkarinlindroos.com


På vår tidigare matblogg Mat.blogg.hbl.fi hittar du ett digert receptarkiv.


VÅRA BÖCKER


Loppisfynd – Idéer & inspiration
(2010)  á 19,50 euro

Loppisfynd är en bok om skattjakter och loppisfynd, ett helt avsnitt är ägnat åt köket. Löytyy myös suomeksi: Kirppislöytöjä – Ideoita & inspiraatiota. Läs mera om boken och hur du beställer på loppisfynd.fi. Styling, foto & text: Karin Lindroos / Formgivning: Magnus Lindström.


Det stora suget – Kaffekalas, festivalmat & hemmafest (2009) á 18,50

Enkla rätter för alla tillfällen. Information om hur du beställer hittar du här. Recept & formgivning: Magnus Lindström / Styling & foto: Karin Lindroos.

Senaste kommentarer

23.01, 17:13Ny matblogg till hösten av Ketutar
04.06, 20:04Matig sallad med bönor & tonfisk av www.kardemums.blogspot.com
23.05, 12:27Picknickmacka av tina