TILL SOMMAREN Hälften av smaken ligger i matens utseende. Det har tv-kocken och kokboksförfattaren Lisa Lemke koll på. Till sommaren (Bonnier Fakta) är en fröjd för ögat för såväl matlagaren som sommarälskaren. Immiga kannor med rabarber-iste varvas med cykelturer i kvällssol och fräscha sommardukningar. Recepten är anpassade för sommarens sammankomster, som trädgårdsfester, stora kalas och picknick på stranden. Ingredienserna är välbekanta och oftast nordiska, men recepten bjuder på kombinationer som överraskar, som morotssallad med dill och hasselnötter, sparrispaj med nässelricotta och fläder- och äppelsill. Missa inte heller Lemkes tidigare kokbok Till grillat.
JAMIES GRILLBOK Lekfull formgivning, välstylade matfotografier och maträtter som verkligen får det att vattnas i munnen är receptet för en lyckad kokbok. Jamie Olivers böcker är just sådana, och riktiga favoriter i kokbokshyllan. Den nyaste, Jamie grillar (The Bearded Lady), uppmanar till att testa nya smaker på grillen. Varför inte grilla sardiner med citron, en fänkål eller ett spett med biff och rödbeta? Allt som behövs för en sommarmåltid finns i den här boken, från marinader och rubs, drinken under tiden grillen värms upp till grillad fisk, kötträtter, skaldjur och läskande efterrätter.
Tre tips ur boken: • För att ge maten ännu mer smak, lägg några örtkvistar, som lagerblad, rosmarin, eller salvia, på grillkolen. Ger maten väldoftande rökighet.
• Också frukt är god som grillad, testa aprikoser, fikon och bananer.
• Grillad paprika är extra god, grilla tills skalet svartnat och gröp ur fruktköttet till sallader och burgare.
TÄYDELLINEN OHJEFinska modemagasinet Olivia fyller fem år och firar med en kokbok med de bästa recepten från tidningens matsidor. Titeln Täydellinen ohje håller vad den lovar. Recepten är uttömmande och förutom anvisningar för hur du lyckas med allt från mudcake till paella tipsar också proffs inom branschen om hur man ytterligare piffar till rätterna. Till exempel är den godaste ostmixen på pizzan edam och mozzarella, och söndagens pancakes blir extra smakliga med hemlagad chilisirap på socker, vatten och chili. Ovanligt för den här kokboken är att varje recept verkligen är lockande, kanske det är receptmakaren Suvi Rüsters känsla för fräsch mat, eller prisbelönta matfotografen Sami Repos fotografier som gör helheten så oemotståndlig. Eller en blandning av de två ovannämnda plus att varje recept verkligen osar vår: ceviche, gazpacho, vegetarisk smörgåstårta, sparris med hollandaise och lite prinsesstårta och pavlova på det.
Täydellinen ohje - Olivian parhaat reseptit, Suvi Rüster, Sami Repo / Olivia, finns på Adlibris.fi (på finska).