Ny matblogg till hösten

_IMG_7417

I den här bloggen pågår sommarpaus. Vi skall ägna sommaren åt att göra en bok. I augusti är vi tillbaka - på nytt ställe - kom ihåg att kika in efter länken.
Publicerad 19.06.2012 kl. 16:34

Matig sallad med bönor & tonfisk

_IMG_4932

För fyra

5 stora champinjoner
1 salladskruka
1/2 fänkål
1 vårlök
1 vitlöksklyfta
En burk vita bönor
1 burk tonfisk

Dressing
1 kruka bladpersilja
1/2 citron
1/2 dl olivolja
3 msk vit vinäger
Salt & peppar

1. Skiva champinjonerna och stek dem tillsammans med finhackad vitlök och en skvätt olivolja. Ställ åt sidan
2. Hacka sallad, vårlök och skiva fänkål
3. Gör dressing. Klipp bladpersilja fint och rör ihop med saften av citronen, olivolja, vinäger, salt och peppar.
4. Börja med att blanda ihop champinjonerna med dressingen. Häll vattnet av bönorna och tonfisken och rör ner dem och övriga ingredienser.

Sjukt gott!
Publicerad 28.05.2012 kl. 20:29

Tacos med tomathack & koriander

_IMG_5009
Dom allra godaste tacosen gör man så här.

1. Hackar tomat, lök och vitlök riktigt riktigt fint. Hacka också rejält mer koriander. Rör ihop och salta och peppra.

2. Stek kött, krydda med exempelvis paprikakrydda, salt och peppar, soja och vad annat som faller sig i smaken.

3. Ta en riktigt mogen avokado, mosa den med gaffel tills smeten är jämn. Krydda med salt och peppar och kläm i saften av en halv lime. Rör om.

4. Värm tacos och ät!
Publicerad 22.05.2012 kl. 10:02

Favoritkokböcker just nu



_IMG_4146 _IMG_4145

TILL SOMMAREN

Hälften av smaken ligger i matens utseende. Det har tv-kocken och kokboksförfattaren Lisa Lemke koll på. Till sommaren (Bonnier Fakta) är en fröjd för ögat för såväl matlagaren som sommarälskaren. Immiga kannor med rabarber-iste varvas med cykelturer i kvällssol och fräscha sommardukningar. Recepten är anpassade för sommarens sammankomster, som trädgårdsfester, stora kalas och picknick på stranden. Ingredienserna är välbekanta och oftast nordiska, men recepten bjuder på kombinationer som överraskar, som morotssallad med dill och hasselnötter, sparrispaj med nässelricotta och fläder- och äppelsill. Missa inte heller Lemkes tidigare kokbok Till grillat.

_IMG_4139

JAMIES GRILLBOK

Lekfull formgivning, välstylade matfotografier och maträtter som verkligen får det att vattnas i munnen är receptet för en lyckad kokbok. Jamie Olivers böcker är just sådana, och riktiga favoriter i kokbokshyllan. Den nyaste, Jamie grillar (The Bearded Lady), uppmanar till att testa nya smaker på grillen. Varför inte grilla sardiner med citron, en fänkål eller ett spett med biff och rödbeta? Allt som behövs för en sommarmåltid finns i den här boken, från marinader och rubs, drinken under tiden grillen värms upp till grillad fisk, kötträtter, skaldjur och läskande efterrätter.

Tre tips ur boken:
• För att ge maten ännu mer smak, lägg några örtkvistar, som lagerblad, rosmarin, eller salvia, på grillkolen. Ger maten väldoftande rökighet.
• Också frukt är god som grillad, testa aprikoser, fikon och bananer.
• Grillad paprika är extra god, grilla tills skalet svartnat och gröp ur fruktköttet till sallader och burgare.


_IMG_4132


TÄYDELLINEN OHJE
Finska modemagasinet Olivia fyller fem år och firar med en kokbok med de bästa recepten från tidningens matsidor. Titeln Täydellinen ohje håller vad den lovar. Recepten är uttömmande och förutom anvisningar för hur du lyckas med allt från mudcake till paella tipsar också proffs inom branschen om hur man ytterligare piffar till rätterna. Till exempel är den godaste ostmixen på pizzan edam och mozzarella, och söndagens pancakes blir extra smakliga med hemlagad chilisirap på socker, vatten och chili. Ovanligt för den här kokboken är att varje recept verkligen är lockande, kanske det är receptmakaren Suvi Rüsters känsla för fräsch mat, eller prisbelönta matfotografen Sami Repos fotografier som gör helheten så oemotståndlig. Eller en blandning av de två ovannämnda plus att varje recept verkligen osar vår: ceviche, gazpacho, vegetarisk smörgåstårta, sparris med hollandaise och lite prinsesstårta och pavlova på det.

Täydellinen ohje - Olivian parhaat reseptit, Suvi Rüster, Sami Repo / Olivia, finns på Adlibris.fi (på finska).
Publicerad 17.05.2012 kl. 22:45

Picknickmacka

smaksak_macka_web
Recept för fyra

1 baguette
4 kycklingfiléer
Vitkål
Paprika
Salladslök
1/2 kruka thaibasilika
1 dl kokosgrädde
1/2 lime

Marinad
4 msk palmsocker
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 tsk sojasås



















  1. Pressa vitlöken och blanda ihop ingredienserna till marinaden. Marinera kycklingen. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva kål, paprika, salladslök och thaibasilika. 
  3. Dela baguetten i fyra delar och skiva på längden. Placera i övre delen av ugnen i cirka 5 minuter eller tills brödet har fått en knaprig och gyllenbrun yta. 
  4. Stek kycklingen i ungefär 5 minuter per sida. 
  5. Skär upp kycklingen i mindre skivor. Placera alla ingredienser på brödskivorna och avsluta med limesaft och kokosgrädde. Tryck ihop och linda in i papper eller servetter.


Publicerad 07.05.2012 kl. 14:14

Kall sparrissallad med ansjovisdressing

_IMG_3394
Sparrisen kan också ätas rå, och har då en helt annan smak än den tillredda sparrisen. 

För 4

Ca 10 sparrisar
1 gurka
1/2 kruka gräslök
1 kruka ärtskott
1/4 kålhuvud
Örter, exempelvis basilika, persilja

Dressing

3 ansjovisfiléer
1 äggula
1/2 dl olivolja
3 msk creme fraiche
1/2 lime


Krutonger

3 skivor rågbröd
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
Salt & peppar










  1. Hyvla sparrisen med en osthyvel på längden och lägg strimlorna i iskallt vatten.
  2. Hacka upp gurka, strimla kålen och grovhacka gräslöken, ärtskotten och örterna.
  3. Superfinchacka ansjovisen. Vispa äggulan tillsammans med ansjovishacket tillika som du försiktigt häller i olivoljan. Tillsätt creme fraiche och det rivna skalet från och saften ur halva limen. Vispa ihop.
  4. Placera sparrisen med resten av ingredienserna i en skål och blanda i dressingen.
  5. Tärna rågbrödet och lägg i en skål. Pressa i vitlöken och häll i olivoljan. Salta och peppra, blanda om och låt stå och dra in en kort stund. Stek dem i en torr stekpanna i cirka 5 minuter, Blanda om nu som då.
  6. Lägg sallden på ett serveringsfat och släng krutongerna ovanpå.


Publicerad 05.05.2012 kl. 10:55

På gångs i köket


_IMG_2469

_IMG_2491

_IMG_2501
_IMG_2479 _IMG_2918
_IMG_3002 _IMG_2965
_IMG_3029

_IMG_2409

_IMG_3143

I vårt kök just nu: storblommiga färgstarka dukar, från loppis eller Marimekko, snabba lätta sallader, som klassikern med tomat, mozzarella och basilika med flingsalt, peppar och olivolja, frukost med hembakt bröd, sylt och ost, ny rosa sodastreamer, läckra kokboken Sött och nött och liten hylla med plats för de aktuella kokböckerna och tekannan som är ett hallon.
Publicerad 29.04.2012 kl. 19:02

Myntapesto

_myntapesto Myntapeston är god med en bit bröd och passar bra på tapasbordet. Det här receptet räcker till ett större gäng om man äter den som tilltugg.


En kruka mynta
50 gram pinjefrön
1 dl olivolja
100 gram parmesanost 2 vitlöksklyftor





























  1. Lägg myntablad i en skål, pressa i vitlöken, släng i pinjefröna, häll i olivoljan.
  2. Mixa till en röra, riv osten fint och vänd i den.
Publicerad 14.04.2012 kl. 10:46

Chokladbollar med amaretto & espresso


_notis2 Jag, Karin, har blivit ett stort fan av chokladbollar på sista tiden. Eller det var man ju förr också, när man vred i sig en hel bunke med chokladbollssmet när man kom hem från skolan. Men min förtjusning är mer förfinad idag. Därför måste jag publicera ett recept här så att det är lätt att komma åt. Såklart Magnus recept, som vanlig.

Ungefär 20 chokladbollar

100 g smör
3 dl havreflingor
1 dl socker
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
3 msk espresso (eller stark kaffe)
1 1/2 msk amaretto
Pärlsocker, kokosflingor eller strössel för dekoration.














  1. Smält smöret.
  2. Rör ihop alla ingredienser i en bunke och låt stå kallt i 1 timme.
  3. Forma till bollar och rulla i strössel, pärlsocker eller kokosflarn.
Publicerad 13.04.2012 kl. 19:15

Sillröra med äpple & kapris


_sillroraAllt för ofta glömmer man bort hur jädrans gott det är med sill. När man återigen kommer ihåg den där sillen och hur god den är, kan man med fördel tillreda den här sillröran. Räcker till ett lite större gäng om man äter som förrätt eller tilltugg. 

Sillröra

150 gram sillfilé
2 schalottenlökar
1 litet äpple
En liten burk kapris
Några rejäla kvistar dill
1 dl klippt gräslök
2 hårdkokta ägg
1 burk crème fraiche
2 tsk dijonsenap
En citron



















  1.  Strimla och hacka sillfilén fint, bitarna får vara riktigt små.
  2. Finhacka löken, kaprisen, äpplet, gräslöken, äggen och dillen.
  3. Rör ihop allt med crème fraiche, lämna lite dill för dekoration.
  4. Rör ner dijonsenapen.
  5. Servera på limpa rostad i ugn med olivolja, salt och peppar.
  6. Dekorera med dill och rivet citronskal.
Publicerad 13.04.2012 kl. 19:10

Tom yum-soppa

_IMG_1579Magnus lider av en förskräcklig förkylning, och ansåg att riktigt stark mat var på sin plats för att öppna upp. Så det blev en väldigt het thaisoppa. Hoho, det här är gott. Eventuellt den godaste soppan i världen.

Soppa för fyra

1 liter kycklingbuljong
2 kvistar citrongräs
1 tumme galanga (om du hittar)
6 st limeblad
4 vitlöksklyftor
1/2 habanero el. hel röd chili
1 grön chili
100 g shiitakesvamp
250 g räkor
10 st körsbärstomater
1 burk kokosmjölk
2 msk fisksås
1/2 lime
Halv kruka koriander
1 msk palmsocker (om man tycker att soppan är för besk)










  1. Koka upp buljongen. Bulta med något hårt på citrongräset och galangan (för att få ut mesta möjliga smak). Släng in dem i den kokande buljongen, låt koka i ungefär fem minuter. Sänk värmen på plattan till medelvärme.
  2. Pressa vitlöken, finhacka chilin, rensa och grovhacka svamparna och släng allt i soppan tillsammans med limeblad. Låt puttra i cirka fem minuter.
  3. Halvera tomaterna och släng dem och räkorna i soppan, låt koka i ungefär två minuter. Sänk ytterligare till svag värme, häll i kokosmjölken och fisksåsen och pressa i en halv lime.
  4. Låt koka ihop och smaka av med lite palmsocker om du tycker att soppan är för besk. Behövs det ytterligare sälta, skvätta i lite mera fisksås. Dekorera med koriander.
Publicerad 02.04.2012 kl. 21:39

Stekta strömmingsflundror med rotmos


_IMG_1166Den senaste tiden har pengaflödet varit ganska stillsamt. Då tillredde Magnus givetvis favoriten bland billig husmanskost: stekta strömmingsflundror med rotmos.

Stekta strömmingsflundror, för fyra

Strömmingsfiléer för fyra (20-30 st)
1 ägg
2 dl fullkornsmjöl
1 dillkruka / dillknippe
1 burk (35 g) kapris
Salt och peppar


Rotmos, för fyra

1/2 kilo potatis
1 stor morot
Ungefär en 150 grams bit kålrot
3 dl mjölk
Smör










Strömmingsflundror

  1. Kläck ägget i en skål och vispa upp snabbt.
  2. Klipp dill och blanda den tillsammans med mjölet och salt och peppar i en skål.
  3. Doppa strömmingsfiléerna i ägget och sedan i mjölblandningen så att det fastnar på båda sidorna. Stek filéerna i smör på medelhög värme.
  4.  Servera med klippt dill och kapris.

Rotmos

  1. Skala och tärna rotfrukterna. Koka bitarna mjuka. Häll av vattnet.
  2. Klicka i en matsked smör och häll i 3 dl mjölk. Mosa!
  3. Krydda med en nypa muskotnöt och salt. Rör om, eller vispa med elvisp om du vill ha en mera jämn mos.
Publicerad 02.04.2012 kl. 21:12

Två favoriter i kombination




Det är nästan oundvikligt att förtjusa sig i estetiken kring kocken Leila Lindholms böcker, tv-program och tidningar. Givetvis måste man ta sig en titt i hennes nya webbshop General store också, och den levererar precis vad man förväntar sig. Blev lite extra exalterad över det gröna serveringsporslinet som ser ut att vara i pressglas. Just denna gröna färg och pressglas är nämligen två saker som faller mig väl i smaken.
Publicerad 02.04.2012 kl. 20:18

Macaroni with cheese

_IMG_6692
Tillred ketchupen några inlägg nedan först. Gör sedan macaroni with cheese och ät dem tillsammans.


För fyra

500 g pasta (små penne blir bäst)
½ l mjölk
1 dl grädde
20 g smör
100 g pecorino-ost
200 g cheddarost
1 nypa muskotnöt
1 tsk chiliflingor
Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 250 grader. Koka pastan enligt anvisningar och rör ner lite olivolja.
2. Koka försiktigt upp mjölk, grädde och smör. Tillsätt kryddorna och smaka av med salt och peppar.
3. Riv ostarna och blanda ihop dem, lägg häften i mjölkblandningen och vänd om.
4. Blanda ihop pastan med mjölkblandningen, smöra en ugnsfast form och häll i pastan. Avsluta med resten av osten. Placera i mitten av ugnen och låt grädda i ungefär 15–20 minuter.

Publicerad 22.03.2012 kl. 22:18

Pasta med shiitakesvamp

_IMG_9727Inte finns det så mycket mer att säga om detta recept än att det är hiskeligt gott. Vi åt alldeles för mycket pasta i ett skede och har haft en lång paus, men nu fick man upp suget igen.

För fyra personer

200 g shiitakesvamp
1 dl vitt vin
1 dl grädde
½ fänkål
1 tsk chiliflingor
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor

1. Hacka löken och vitlöken fint. Skiva fänkålen och putsa svampen.
2. Stek lökarna, fänkålen och svampen i smör i en stekpanna i cirka 3 minuter.
3. Tillsätt vinet och låt puttra på svag värme i ungefär 5 minuter.
4. Häll i grädden och chiliflingorna, låt småputtra i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
5. Koka pastan al dente och servera med lite klippt basilika, en skvätt citronsaft och riven parmesan.



Publicerad 22.03.2012 kl. 22:05
tavla


Spontana smaker får du ta del av lättlagade (oftast) recept och inspirerande matstyling. Magnus kockar och skriver recept, Karin dukar upp och fotograferar.

pres

magnus.wigulfATgmail.com / karinATkarinlindroos.com


På vår tidigare matblogg Mat.blogg.hbl.fi hittar du ett digert receptarkiv.


VÅRA BÖCKER


Loppisfynd – Idéer & inspiration
(2010)  á 19,50 euro

Loppisfynd är en bok om skattjakter och loppisfynd, ett helt avsnitt är ägnat åt köket. Löytyy myös suomeksi: Kirppislöytöjä – Ideoita & inspiraatiota. Läs mera om boken och hur du beställer på loppisfynd.fi. Styling, foto & text: Karin Lindroos / Formgivning: Magnus Lindström.


Det stora suget – Kaffekalas, festivalmat & hemmafest (2009) á 18,50

Enkla rätter för alla tillfällen. Information om hur du beställer hittar du här. Recept & formgivning: Magnus Lindström / Styling & foto: Karin Lindroos.

Senaste kommentarer